|*VeganMoFo*| #11: Autumn´s Falafel

 

– FUER DIE DEUTSCHE UEBERSETZUNG BITTE RUNTERSCROLLEN –

Autumn is the time for pumpkin – as orange as the leaves usually are during this season. In these days I bought tinned pumpkin puree for the first time in my life and have never prepared anything with pumpkin so far in my life. Until a few weeks ago when I´ve been served pumpkin soup. I was skeptical, but only because I couldn´t guess how that might taste and if I even liked it. In the end I liked it very much! Suddenly I wanted to do something with pumpkin, bought a tin of it and searched some web pages to get some information what I could do with it and with which seasonings. Having some falafels in my fridge I decided for falafels today with pumpkin dip or houmous if you´d prefer to call it like that.

Depending how motivated you are and how much time you can spend to prepare your meal you either prepare some falafels on your own or you take ready made ones, like I did. I prefer the ones of Redwood😉 and heated them in the oven while I prepared the dip.

Ingredients:

100g pumpkin puree, 1tsp peanut butter, 2tsp ginger pepper sauce (or substitute with some tabasco), 1tsp yeast flakes a dash of cinnamon, coriander/pepper/nutmeg/ginger/rosemary to taste, some sprinkles of soya sauce and ume plum seasoning (this is optional) to taste, a clove of garlic and a salad onion, 2tsp soya milk

Cut the garlic and onion into small pieces and combine with the pumpkin puree and the spices to taste along with the other ingredients. The soya milk gives a smoothier texture and I thought the peanut butter would go very well with the pumpkin. I never measure the amount of the spices, I always add to taste and you might prefer more of the one spice where I use less.

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Herbst ist die Zeit für Kürbis – er ist genauso orange wie normalerweise das Laub in dieser Jahreszeit. Ich habe kürzlich zum ersten Mal in meinem Leben eine Dose Kürbispüree gekauft und ich habe vorher noch nie etwas mit Kürbis zubereitet geschweige denn gegessen. Bis auf vor ein paar Wochen, wo ich eine Kürbissuppe serviert bekommen hatte. Ich war zuerst skeptisch, weil ich nicht einschätzen konnte, wie es wohl schmeckt und ich ob ich es mag. Letzlich war sie echt lecker! Plötzlich habe ich Lust bekommen was mit Kürbis zu machen, hab halt diese Dose gekauft und hab mich auf ein paar Webseiten informiert was man mit welchen Gewürzen damit wohl machen kann. Hab ja auch noch ein paar Falafel im Kühlschrank. So hab ich mich heute für Falafel mit Kürbisdip oder Houmous entschieden, wenn ihr das so lieber nennen mögt.

Je nachdem wie motiviert Ihr seid oder wieviel Zeit Ihr habt für die Zubereitung bereitet Ihr die Falafel entweder selbst zu oder nehmt fertige wie ich. Ich nehme am liebsten die von Redwood😉, die ich im Ofen aufgewärmt habe, während ich den Dip zusammengemanscht hab.

Zutaten:

100g Kürbispüree, 1TL Erdnussbutter, 2TL Ginger Pepper Sauce (oder etwas Tabasco), 1TL Hefeflocken, eine Prise Zimt, Koriander/Pfeffer/Muskat/Ingwer/Rosmarin nach Geschmack, Sojasauce und Ume Plum Gewürz nach Geschmack, 1 Knoblauchzehe, 1 Lacuhzwiebel und 2TL Sojamilch

Den Knobi und die Zwiebel in kleine Stücke schneiden und mit dem Kürbispüree sowohl mit den anderen Gewürzen als auch Zutaten verrühren. Die Sojamilch gibt dem Dip eine etwas cremigere und glattere Konsistenz und ich dachte die Erdnussbutter würde ganz gut zum Kürbis passen. Ich messe nie die Mengen der Gewürze, würze eher nach Geschmack. Außerdem möchtet Ihr ja vielleicht lieber etwas mehr von dem einen Gewürz dran haben, wo ich weniger verwende..

4 comments

  1. I’m glad you’ve discovered the joys of Pumpkin! I’ve never had it from a can though – I guess that’s an American/Canadian product only as I’ve never seen it in the shops here or in the UK.Your Falafels look yummy!

  2. I’m glad you’ve discovered the joys of Pumpkin!I’ve never had the tinned variety – I guess that is solely an American/Canadian thing as I’ve not seen it in the shops here or in the UK ever!.Your Falafels look yum.I keep writing comments to your blog and then hitting the wrong button.I must remember it’s the blue one!

  3. thank you very much! i think most of the people in the uk would agree that redwood just does great stuff, like the falafel. lol anyway, i found the tinned pumpkin at waitrose and at fresh&wild, although it was less expensive at waitrose o.Oi also think it´s more an american thing, i wonder why. it´s perfect for this season and you can so much with it!

  4. Hee hee hee…OK..I was hitting the right button and now I’m all confused!Waitrose hey! That’s good to know. I can get Waitrose products in Iceland over here – I will look for it.

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