|*VeganMoFo*| #15: Veganese Japanese #2

– FUER DIE DEUTSCHE UEBERSETZUNG BITTE RUNTERSCROLLEN –

For the ones among us who don´t have time, are in a hurry for something, or just would like to enjoy some sushi in the sunshine at park: there is a take away-option for sushi! I would like to introduce you to the “Wasabi”. When I discovered Wasabi at first I was amazed by the opportunity to create an own bento to take away. That was really new to me. But what do I wonder? Here in London almost everything you get to take away.

At Wasabi you have a kind of fridge with prepacked sushi pieces for about 1 pound for each pack of two where you can choose from. It feels like being in a supermarket with the difference that you don´t see soya milk, juices or youghurts. LOL

A few weeks before I was welcoming my first vegan visitor from Germany, to whom I wanted to show a Wasabi, I decided to get sure what really is vegan there and asked at their head office. The answer disappointed me a lot when I was told that their sushi chefs use mayonaise on their gloves when preparing the food to prevent the rice sticking to them when shaping the sushi. So we have there a bit more than “traces of…. due to cross-contamination during production” which would make in my opinion their tofu nigiri, hosomaki and veggie roll unsuitable for vegans. I´ve never heard of any disgusting production procedures like these before! However, what surprised me, they are selling two hot dishes, which are vegan (Veggie Noodle Soup and Tofu Jahang). Moreover, they told me their seaweed onigiri (triangular rice ball), seaweed salad, wakame salad and edamame would also be vegan. Their soya sauce is also vegan, thee are selling small sachets of Kikkoman soya sauce for 5p.

I think I´ll better look out for another sushi to take away where they don´t have so awful production procedures for sushi.

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Für diejenigen unter uns, die keine Zeit haben, einfach in Eile sind oder gerne im Park in der Sonne Sushi essen wollen würden: es gibt eine Take Away-Option für Sushi! I würde gerne das “Wasabi” vorstellen. Als ich das Wasabi entdeckt habe, war ich von der Möglichkeit sich eine eigene Bento-Box selbst zusammenzustellen begeistert. Das war wirklich neu für mich. Aber was wundere ich mich? Hier in London gibt es ja so gut wie alles zum Mitnehmen.

Bei Wasabi gibt es eine Art Kühlregal für Sushirollen im Doppelpack für ungefähr 1 Pfund jeweils, wovon man sich welche auswählen kann. Man hat das Gefühl im Supermarkt zu sein, nur eben mit dem Unterschied, dass da Sushi im Kühlregal ist und keine Sojamilch, Saft oder Sojajoghurt. LOL

Ein paar Wochen bevor ich meinen ersten veganen Gast aus Deutschland willkommen heißen wollte, dem ich Wasabi ursprünglich auch zeigen wollte, wollte ich auf Nummer sicher gehen und hab einfach mal nach veganen Optionen im Firmensitz nachgefragt. Die Antwort, die ich bekam, hat mich ziemlich enttäuscht. Mir wurde mitgeteilt, dass die Sushi Chefs bei der Zubereitung Mayonaise an ihren Handschuhen haben um zu verhindern, dass der Reis an ihrem Händen beim Formen kleben bleibt. Also haben wir hier meiner Meinung nach ein bisschen mehr als “Spuren von… wegen der Möglichkeit von Kreuzkontaminationen während der Produktion”. Demnach wären die Tofu Nigiri, Hosomaki und Veggie Roll nicht vegan. Ich hab noch nie zuvor von solch merkwürdigen Zubereitungsmethoden bei Sushi gehört! Was mich jedoch überraschte war, dass man mir sagte, es würden zwei warme Gerichte angeboten werden, die vegan sind (Veggie Noodle Soup and Tofu Jahang). Außerdem wären das Seetang Onigiri (dreieckiger Reisball) der Algensalat, der Wakame Salat und das Edamame. Ihr Sojasauce ist aber auch vegan; die wird hier von Kikkomann in kleinen Beutelchen für 5 Pence angeboten.

Ich glaub, ich sehe mich das nächste Mal, wenn ich Sushi zum Mitnehmen haben will, lieber woanders um.

2 comments

  1. Its nice to know they make something in Wasabi that I’ll look forward to trying! Did you try any of the things they said were OK?Are there any good recipes for kartoffelpuffer that you know of? I made apple sauce the other day, and apparently the two go hand in hand in Germany!

  2. i had their triangular rice ball with ume once. that was quite good, actually! but i haven´t tried anything else from them again. sorry.uhm, kartoffelpuffer. there you say something. haven´t made some for ages, especially not vegan! i consider them for the veganmofo or i´ll try them later..

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