|*VeganMoFo*| #22: Ultimate UnCheeze Soup

– FUER DIE DEUTSCHE UEBERSETZUNG BITTE RUNTERSCROLLEN –

Cheese Soup – for vegans who were cheese lovers before going vegan a delicious dish. Actually, you can prepare a vegan cheese soup, which tastes very much like the original. This recipe has also got another advantage: if you use only the half of the liquid ingredients you will get a delicious cheese-dip; or just add some more Free&Easy Cheese Sauce Mix to leftovers, if you have some. None of the omnivores I served that realized there was no cheese in it😉 I have often been asked how it can be vegan and taste so cheesy. You are lucky, I´m telling you my secret today. And my secret is: Parmezano. That is the “special ingredient” that gives you the cheesy taste.

Ingredients:

1/2 leek, 1 clove of garlic or 1 asian garlic onion, 100g tofu, 375ml veggie stock, 60ml vegan dry white wine, parsley and basil (fresh is the best), smoked sea salt, Free&Easy Cheese Sauce, Parmezano , 1tsp Sour Supreme or soya cream (provamel spread also works very well, from that abot 2 tsp), salt, pepper

Cut the leek and the garlic into slices and dices and stew with some water. In the meantime crumble the tofu and season with the smoked sea salt, add to the leek and garlic. Let it braise for some minutes and deglaze with the wine. Let it begin to cook, then add the veggie stock. Prepare Free&Easy Cheese Sauce for 100ml and add it to thicken the soup. Add parmezano to taste (you can be generous with it) and the herbs and spices. Take the pot from the stove and let it cool down for a fw minutes, to stir in the Sour Supreme or soya cream now.

uncheesesoup

 

Käsesuppe – für Veganer, die Käse geliebt haben, bevor sie vegan wurden, ein himmlisches Gericht. Es ist zum Glück möglich eine vegane Käsesuppe zu kochen, die ziemlich wie das Original schmeckt. Dieses Rezept hat noch einen anderen Vorteil: wenn man nur die Hälfte der flüssigen Zutaten verwendet, erhält man einen leckeren Käsedip; oder man dickt Reste einfach mit etwas mehr Free&Easy Cheese Sauce Mix an, falls man welche haben sollte. Keiner der Omnivoren, denen ich das serviert habe, hat gemerkt, dass da kein Käse drin ist.😉 Ich wurde oft gefragt, wie das vegan sein kann und doch so käsig schmecken kann. Ihr könnt Euch glücklich schätzen, ich offenbare Euch heute mein Geheimnis. Die “Spezial-Zutat” ist: Parmezano. Die gibt genau den käsigen Geschmack.

Zutaten:

1/2 Stange Lauch, 1 Knoblauchzehe oder 1 asiatische Knoblauchzwiebel, 375ml Gemüsebrühe, 60ml veganer trockener Weißwein, Petersilie und Basilikum (frisch ist am besten), 100g Tofu, Rauchsalz, 2 TL Free&Easy Cheese Sauce, Parmezano, 1TL Sour Supreme oder Sojasahne (Provamel-Aufstrich geht auch prima, davon dann 2TL), Salz, Pfeffer.

Als erstes den Lauch in Ringe schneiden, den Knoblauch klein schneiden und in etwas Wasser andünsten. In der Zwischenzeit den Tofu klein bröckeln und mit dem Rauchsalz würzen, zu dem Lauch und den Zwiebeln hinzugeben. Zusammen etwas schmoren lassen und mit dem Weißwein ablöschen. Kurz aufkochen lassen und die Gemüsebrühe hinzufügen. Nun die Fee&Easy Cheese Sauce für 100ml anrühren und in den Topf geben. Mit Parmezano abschmecken (ruhig großzügig damit sein) und die Kräuter und Gewürze nach Geschmack dazugeben. Den Topf vom Herd nehmen und ein paar Minuten abkühlen lassen, um dann die Sour Supreme oder Sojasahne einzurühren.

3 comments

  1. Cheese Soup!Who’d have thought. I never heard of this before so thanks for enlightening me.I don’t suppose you could tell me the ingredients of Parmezano could you?Pretty please.🙂

  2. ingredients of parmezano? you can buy that at health food stores and in london even at supermarkets and online as well! have never prepared that one on my own… there are some recipes at vegweb.com for example. according to what i saw it´s a mixture of nutritional yeast flakes and almonds. but honestly, i don´t think you´ll get exactly that cheesy taste with those.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s