Yacon

– FUER DIE DEUTSCHE UEBERSETZUNG BITTE RUNTERSCROLLEN –

I looooove Yacon since the first time I tried it! Therefore I have to share it with you. I like to enjoy it either plain as dried slices or even in the form of sirup as a sweetener. Alrighty, I suppose you haven´t heard anything about it so far.

Yacon is a distant relative of the sunflower with edible tubers and leaves, a Peruvian root vegetable, which grows commonly in the northwest of Argentina, in Colombia. Over there the tuber is often chopped and added to salads, or ise also consumed boiled or baked. Although Yacon is packed with sweetness, the sugar in yacon is mainly fructooligosaccharide, which cannot be absorbed by the body. That means yacon is both naturally low-calorie and low in mono and disaccharides (less than 1 g per serving, sugars that rapidly elevate blood sugar levels); it is even suitable for diabetics. Yacon roots contain important quantities of potassium and antioxidants. The naturally contained oligofructose also promotes beneficial bacteria in the colon, because it acts as a prebiotic by stimulating a positive colon function which helps the digestion. Yacon root also boots the immune system due to the fact that it helps absorption of calcium and vitamins.

Yacon slices taste similar to dried apples. Add it to your dessert or smoothie or use the sirup as you would maple syrup on foods and in recipes or sweeten beverages with a spoonful. The golden colour of the sirup does look pretty good when used in porridge or biscuits, it is the most healthy sweetener I´ve come across so far.

Ich liebe Yacon seitdem ich probiert habe!!! Daher muss ich Euch unbedingt darüber berichten. Ich mag Yacon gern entweder als getrocknete Scheiben oder auch als Sirup zum süßen. Ok, ich nehme an, Ihr habt noch nie was über Yacon gehört.

Yacon ist ein entfernter Verwandter der Sonnenblume mit essbaren Wurzeln und Blättern, ein peruanisches Wurzelgewächs, das für gewöhnlich im Nordwesten Argentiniens in Kolumbien wächst. Dort wird die Wurzel oft klein geschnitten in Salaten verzehrt oder sogar gekocht und gebacken. Auch wenn Yacon recht süß ist, besteht der enthaltene Zucker größtenteils aus Fructooligosacchariden, die nicht vom Körper absorbiert werden können. Das bedeutet, dass Yacon sowohl natürlich kalorienarm ist als auch wenig Mono- und Disaccharide enthält (weniger als 1g pro Portion, Zucker die den Zuckerspiegel rasant ansteigen lassen); ist sogar für Diabetiker geeignet. Yaconwurzeln enthalten bedeutsame Mengen Kalium und Antioxidantien. Die natürlich enthaltene Oligofructose trägt auch mit positiven Bakterien der Verdauung, da sie sich prebiotisch verhält. Da Yacon auch die Aufnahme von Calcium und Vitaminen fördert, steigert Yacon ebenfalls das Immunsystem.

Yaconscheiben schmecken ähnlich wie getrockneter Apfel. Fügt es zu einem Desset oder Smoothie hinzu oder verwendet den Sirup wie Ahornsirup in Rezepten oder einfach mit einem Teelöffel als Süßungsmittel von Getränken. Die goldene Farbe des Sirups macht sich recht gut auf Müsli oder in Keksen. Es ist das gesündeste Süßungsmittel, was mir bisher über den Weg gelaufen ist.

2 comments

  1. There’s a million words in that post that I’ve never heard before (and no, I’m not reading the German one!!LOL!)fructooligosaccharide disaccharides oligofructose I’ve never heard of these before!!I have heard of Yacon (though I did think when I first read your title that it was a brand of vegan bacon!!)I’m sure I’ve seen these in the Supermarkets over here – I will have to look out for them anyway.

  2. Sorry about the confusion…. those are just several types of sugar. I added some links for you😉You get Yacon in supermarkets? I only know of one shop atm who does it. Planet Organic don´t have them anymore..

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