Tradtional German Christmas Stollen – gluten free, sugar free, fat free!

– FUER DIE DEUTSCHE UEBERSETZUNG BITTE RUNTERSCROLLEN –
Traditional Christmas Bakery stuff…. Every country has its own traditional seasonal dishes, has it? Well, a very popular and traditional German one is the Stollen. I usually prepare it every year, but this year I tried it with gluten free flour, which makes a slight difference. To please more people at once, this Stollen is even fat and sugar free! Others have loved it so far…
 

You need:

 
500g plain gluten free flour
250g raisins
100g mixed candied peel
4 cl dark rum
100g marzipan
100g apple&pear puree
1 tsp vanilla essence
1 pinch of cardamom, if desired maybe also a pinch of cinnamon
100g soya yogurt
20g granulated sweetener
15 g dried active yeast
100g ground almonds
more granulated sweetener, pulverized for decoration
 
Method:
 
Cover the raisins and mixed peel with the rum and let it sit over night.
 
On the next day, mix the flour with yeast and some of the sweetener. Leave it to rest for 30 mins. Then, mix in the remained sweetener, the apple&pear puree, the vanilla essence and the spices. Let it sit for further 30 mins. At next mix in the soya yogurt, as well as the raisins and candied peel you soaked in dark rum. Leave it for additional 30 mins. In the meantime, slightly roast the ground almonds. Add them to the dough as well as the marzipan. Combine the ingredients well before letting it sit for a last 30 mins. Slightly spray the stollen forms with some oil and fill them with the dough. Turn the forms around and bake for 30 mins at 180C. After baking, cover the Stollen generously with powdered sweetener.
 
Note: If you can’t get hold of these Stollen baking forms, shape the dough into a loaf😉 It won’t be the same shape in the end, but I’m sure it’ll be as tasty.

Traditionelles Weihnachtsgebaeck… Jedes Land hat doch seine eigenes traditionelles Saisongebaeck, oder? Nun, eine bekannte und traditionelle Deutsche Sorte ist der Stollen. Ich backe den fuer gewohenlich jedes Jahr, aber dieses Jahr hab ich es mit glutenfreiem Mehl probiert, das einen kleinen Unterschied macht. Um mehrere Neugierige zugleich zufrieden zu stellen, ist dieser Stollen zusaetzlich fett- und zuckerfrei! Andere haben diesen Stollen soweit geliebt…
 
 

Zutaten:

 
500g glutenfreies Mehl
250g Rosinen
100g Orangeat und Zitronat zu gleichen Teilen
4 cl brauner Rum
100g Marzipan
100g Apfelmus
100g Soyajoghurt
1 TL Vanillearoma
1 Messerspitze Kardamom, evtl Zimt
20g granulierter Suessstoff
15 g Trockenhefe
100g gemahlene Mandeln
lauwarmes Wasser
more granulated sweetener, pulverized for decoration
 
Zubereitung:
 
Die Rosinen zusammen mit dem Orangeat und Zitronat ueber Nacht im braunen Rum ziehen lassen.
 
Am naechsten Tag das Mehl mit der Hefe und etwas Suessstoff mit lauwarmem Wasser zu einem Teig kneten, im Anschluss 30 min gehen lassen. Danach den uebrigen Suessstoff und das Apfelmus mit dem Vanillearoma und den Gewuerzen untermengen – weitere 30 min gehen lassen. Als naechstes den Sojajoghurt und das gezogenene Trockenobst in den Teig kneten und wieder 30 min gehen lassen. In der Zwischenzeit die Mandeln leicht roesten und mit dem Marzipan unterkneten. Den Teig fuer letztmalige 30 min gehen lassen und in leicht mit Oel eingespruehte Stollenformen geben. Die gefuellten Formen umdrehen und bei 180C 30 min backen. Solange der frisch gebackene Stollen warm ist, grosszuegig mit gepudertem Suessungsmittel bestaeuben.
 
Beachte: Wenn keine Stollenformen verfuegbar sind, kann man den Teig auch in ein Laib formen. Bicht die traditionelle From am Ende, wird jedoch bestimmt immer noch schmecken😉
 

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