Lush Raw Carrot Cake

– FUER DIE DEUTSCHE UEBERSETZUNG BITTE RUNTERSCROLLEN –

I’ve had this Saf Recipe Box for a felt ages on my iphone, always kept looking and the delicious recipes and at last, i made one of them – a raw carrot cake. Of course, and as usual, it is ‘only’ as raw as I can make it. I did a few changes on the recipe provided in the Saf Recipe Box, which goes as follows:

For the cake itself you need: 3 cups carrots, 1 Tbsp Cinnamon, 2 cups raw cashews, 1/2 cup date paste, 1 cup coconut flakes, 1/2 cup maple syrup, 1/2 cup raisins, 1 cup ground almonds, 1 Tbsp maca powder. In a food processor, process the cashews until they are finely minced like ground almonds. Mix all the dry ingredients in a bowl. Peel and grate the carrots finely. Squeeze out the moisture and mix together with the cashew mix along with the remaining ingredients.

In a deep cake pan, such as a cheesecake pan, sprinkle coconut flakes and ground almonds as a base. I also added some goji berries. Then place the cake mix on top evenly and refrigerate for 2 hours.

The date paste is made of 1/2 cup of water and 2.5 cups pitted dates. Soak the dates in water over night and blend ingredients to a smooth paste. May be refrigerated for up to 2 weeks.

For the frosting, I added Cashew Tahitian frosting: 2 cups raw cashews, 1/2 tsp sea salt, 1/3 cup pitted dates, 1/3 cup maple syrup, 3 Tbsp coconut oil, 1 tsp vanilla bean. Soak the cashews over night, then drain them. Place in a high speed blender with the other ingredients until smooth. Add on the cake about 2 hours before serving.

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Ich habe die Saf Recipe Box App fuer eine gefuehlte Ewigkeit auf meinem Iphone gehabt und immer nur die leckeren Rezepte bewundert. Bis ich nun endlich eines davon gemacht habe: den Rohkost Karottenkuchen. Natuerlich, ist er wie immer bei mir, so ‘rohkoestlich’ wie moeglich gemacht. An dem Rezept habe ich kleine Aenderungen vorgenommen, was wie folgt geht:

Fuer den Kuchen an sich braucht man: 3 cups Karotten, 1 EL Zimt, 1 EL Macapulver, 2 cups Cashews, 1/2 Dattelpaste, 1 cup Kokosflocken, 1/2 cup Ahornsirup, 1/2 cup Rosinen, 1 cup gemahlene Mandeln. In einem Zerkleinerer die Cashews fein mahlen oder hacken wie zu gemahlenen Mandeln. In einer Schuessel mit den anderen trockenen Zutaten vermengen. Die Karotten schaelen und fein raspeln, mit einem Kuechentuch die Fluessigkeit herausdruecken. In die Schuessel mit dem Cashew-Mix zusammen mit den uebrigen Zutaten geben und gut vermengen.

In einer Springform gemahlene Mandeln und Kokosflocken als Boden streuen; ich habe noch Gojibeeren hinzugegeben. Gleichmaessig den Kuchenmix darauf verteilen und 2 Stunden im Kuehlschrank setzen lassen.

Die Dattelpaste wird aus 1/2 cup Wasser und 2,5 cups entsteinten Datteln gemacht. Die Datteln ueber Nacht in Wasser einweichen und dann einfach mit einem Mixer zu einer glatten Paste puerieren.

Als Glasur habe ich Cashew Tahitian Frosting verwendet: 2 cups Cashews, 1/2 TL Salz, 1/3 cup Datteln, 1/3 cup Ahornsirup, 3 EL Kokosoel, 1 TL Vanille. Die Cashews ueber Nacht in Wasser einweichen. Das Wasser abgiessen und mit den anderen Zutaten gleichmaessig puerieren. 2 Stunden vor dem Servieren auf den Karottenkuchen streichen.

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