Cheezy Cauliflower with Risotto-Style Rice

– FUER DIE DEUTSCHE UEBERSETZUNG RUNTERSCROLLEN –

I personally usually prefer to have cauliflower plain raw or simply raw as an ingredient for a dish, but I never liked it cooked since I was a child. The Inspiral Lounge in London, UK, however, has changed that for me. They started to offer cheezy cauliflower on one day and as a cheeze lover I had to try it. Then I tried to recreate it at home. I could eat it just by itself, but it is amazing in this combination as well! Have a try for yourself:

Ingredients for the cheezy cauliflower: about half of a medium sized cauliflower, 1c cashews, nutritional yeast to taste, a dash of nutmeg, 1 garlic clove, some salt and pepper to taste, some water (I also added some leftover slices of Mozzarisella)

At first cut the cauliflower florets off the head and wash them well. Cut into smaller pieces and put into a small casserole. Carefully blend the cashews with some water to begin with, add water accordingly for a creamy, not too runny mixture. Add the other ingredients. You will want to have a consistency that is slightly more runny than cream cheeze or sour cream, but not as runny as salad dressing. More like yoghurt actually. Cover the cauliflower florets with the cashew cream and bake in the oven for 30-45mins and 180C.

In the meantime prepare the rice. I used basmati rice. Prepare as instructed on the package, but replace some of the cooking water with vegan white wine (I used about 60ml white wine where I had to add 250ml water for the rice) and add 1tsp of vegetable broth powder during the cooking process.

Once the rice as well as the cauliflower are done, arrange on a plate with a bed of fresh salad and basil leaves. I sprinkled some tamari on top of my rice and also sprinkled dried wild garlic on the cheezy cauliflower – feel free to do the same and enjoy your delicious meal🙂

Cheezy Cauliflower
Cheezy Cauliflower
Cheezy Cauliflower with Risotto-Style Rice served on a bed of fresh salad greens and fresh basil leaves
Cheezy Cauliflower with Risotto-Style Rice served on a bed of fresh salad greens and fresh basil leaves

 

Ich persoenlich bevorzuge Blumenkohl normalerweise immer ganz einfach roh. Ob als Zutat irgendwo oder einfach so zum knabbern. Als Kind mochte ich den irgendwie schon nicht gekocht. Die Inspiral Lounge in London, GB, hat das jedoch eines Tages geaendert fuer mich. Es war der Tag, an dem sie begannen auf dem warmen Buffet Cheezy Cauliflower anzubieten. Natuerlich habe ich angefangen den zu Hause nachzubauen🙂 Ich koennte den einfach so essen, schmeckt aber auch wunderbar in dieser Kombination – seht selbst und kocht es nach:

Zutaten fuer den kaesigen Blumenkohl: ungefaehr ein halber Blumenkohl von mittlerer Groesse, 1 Tasse Cashews, Hefeflocken nach Geschmack, 1 Knoblauchzehe, eine Prise Muskat, etwas Salz und Pfeffer nach Geschmack (Ich habe am Ende noch oben drauf ein paar uebrige Scheiben Mozzarisella getan)

Vom Blumenkohl die Rosen abschneiden und gut mit Wasser waschen, in kleinere Stuecke schneiden (dann wird es schneller gar) und in eine kleine Auflaufform geben. Vorsichtig mit etwas Wasser die Cashews puerieren und nach und nach erst noch Wasser hinzugeben. Ihr wollte eine Konsistenz, die eher wie Joghurt ist, erreichen. Also nicht so fest wie Frischkaese oder Sour Cream und nicht so fluessig wie ein Salatdressing. Die Gewuerze ebenfalls mit reinmixen. Wenn die richtige Konsistenz erreicht ist, ueber den Blumenkohl in einer Auflaufform geben und moeglichst vollstanedig bedecken. Bei 180 Grad Celsius im vorgeheizten Backofen ca 30-45 Minuten backen.

Reis nach Packungsanleitung fuer eine Portion zubereiten, etwas von dem Wasser mit veganem Weisswein ersetzen (bei 250 ml habe ich ca 60ml durch Weisswein ersetzt) und einen TL Gemuesebruehenpulver zugeben.

Wenn sowohl der Blumenkohl als auch der Reis fertig sind, auf einem Teller mit einem Bett aus frischen Salat- und Basilikumblaettern anrichten. Ueber den Reis haben ich noch etwas Tamari getroepfelt und der Blumenkohl hat bei mir noch nen Schwung getrockneten Baerlauch abbekommen. Baut es gerne so nach und lasst Euch dieses wundervolle Mahl schmecken🙂

One comment

  1. […] Prepare that mixture as your sauce to taste. You might probably not need all of it, depends on how much sauce you like on top of your pizza and how soft and soggy you prefer it. If you prefer it more crisp, you won’t need as much and can use up the remains for a wonderful salad the next day. If you don’t have some sort of vegan melty cheeze or can’t get your hands on it, I’d advise to use a cashew creme as a sauce like in this recipe with the Cheezy Cauliflower. […]

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