image Ulli’s 5 Min Bread

– FUER DIE DEUTSCHE UEBERSETZUNG BITTE RUNTERSCROLLEN –

Today home made bread with a recipe of an old friend, I’ve known for almost twenty years by now. Best is – it is prepared and ready to be moved into the oven after only five minutes. We all know what it’s like, if we either forgot to get some bread at the shop or we simply missed to go to the shops in time in order to get some fresh bread. And usually, the resting times for bread dough are rather annoying. Bread needs its time, time we sometimes do not have. The name ‘5 min bread’ is actually just right for this recipe, since all ingredients are mixed with a wooden spoon in five minutes. What comes out of the oven after 60 mins tastes wonderfully healthy!

Step 1

Add 600g spelt wholegrain flour, 60g sunflower seeds, 60g sesame seeds, 60g linseed, 2 tsp salt and package of dry yeast (7g) into a huge bowl and mix it thoroughly. Then add about 600ml lukewarm water and 2 1/2 Tbsp apple cider vinegar and mix until you have a nice even dough.

Step 2

Slightly grease a 25cm cake tin and sprinkle with some flour. Put the dough into the tin and do not let it rest! Put the bread into the middle of the cold, not preheated oven. Switch on the oven to 200 degrees Celsius and bake for 60 minutes.

That simple! Enjoy😉

 Ullis5minbread

 

Heute mal mit einem Rezept von einem langjährigen Freund, den ich bereits bald 20 Jahre lang kenne. Das Beste bei diesem Rezept für selbstgebackenes Brot is, dass es nur 5 Minuten dauert es zuzubereiten und es bereits fertig ist für den Backofen. Wer kennt es nicht, man war gerade noch im Laden und hat vergessen Brot zu kaufen oder es ganz einfach verpennt rechtzeitig los zu gehen um welches zu holen, bevor die Geschäfte zu sind. Brot braucht seine Zeit, muss gehen und ruhen. Diese Zeit haben wir manchmal nicht. Bei diesem Brot ist der Name ‘5 Minuten Brot’ Programm, denn alle Zutaten werden innerhalb von 5 Minuten mit einem einfachen Kochlöffel verrührt. Was nach einer Stunde aus dem Ofen kommt, schmeckt urgesund!

Schritt 1

600g Dinkel Vollkornmehl, 60g Sonneblumenkerne, 60g Sesam, 60g Leinsamen, 2 TL Salz und eine Packung Trockenhefe in einer grossen Schüssel vermengen. 600ml lauwarmes Wasser und 2 1/2 EL Obstessig dazugeben und sorgfältig zu einem glatten geschmeidigen Teig verrühren.

Schritt 2

Eine 25er Kastenform fetten und mit Mehl bestäuben. Den Teig in die Backform und in die Mitte des kalten, nicht vorgeheizten Ofens stellen. Den Ofen auf 200 Grad Celsius einstellen und das Brot 60 Minuten backen.

Einfacher geht’s nicht! Lasst es Euch schmecken😉

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